Slajd 01

Koło Naukowe Biologów LMK nie zwalnia tempa

Młodzi pasjonaci nauk przyrodniczych wzięli udział w warsztatach „Bio(techno)logia w kuchni” w Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu. 

Podczas zajęć uczniowie:
  • zapoznali się z zasadami klasyfikacji gałęzi biotechnologii wg kolorowego kodu,
  • analizowali najpowszechniejsze zastosowania biotechnologii i 🔸 ich wpływ na życie ludzi,
  • zapoznali się z techniką mikroskopowania, obserwując własnoręcznie wykonane preparaty mikroskopowe drożdży i bakterii mlekowych,
  • barwili bakterie metodą Grama,
  • poznali technikę unieruchamiania komórek drożdży przez ich immobilizowanie w alginianie sodu,
  • wykorzystali tę technikę do badania procesu fermentacji.
Organizatorką wyjazdu studyjnego była nauczycielka biologii, opiekunka Koła Naukowego Biologów LMK, p. prof. Ilona Michalska.

Nasza
lokalizacja

Dane
kontaktowe

III Liceum Ogólnokształcące im. Marii Konopnickiej we Włocławku
ul. Bechiego 1
87-800 Włocławek
sekretariat: tel. +48 54 232-29-65
e-mail: lo3@edukacja.wloclawek.eu

Inspektor ochrony danych: Jadwiga Olejniczak
Telefon: +48 54 427-01-58
e-mail: jolejniczak@cuwpo.wloclawek.pl

ESP:/IIILOWloclawek/SkrytkaESP
Adres do e-Doręczeń – AE:PL-84989-20706-UUERC-16

Dziennik
elektroniczny

Biuletyn informacji publicznej

LMK w Social Mediach